monday blues..pg2 dtg keja internet prob..tp sempat je tgk status fb org.masing2 ckp pasal AJL.yg paling byk komen ttg pakaian hafiz,pd i itu konsep dier kot xyah nk komen sgt kan?
tp i mmg suke jac,tang makeup dier,baju dier..then Yuna..i love her style sgt2..tahniah hafiz..
back tu story,entry lepas i ade cakap nk main masakmasak kan?yeay!..berjaya jugak hujung minggu bgun awal semata2 nk g pasar care4.beria bersungguh ngko
nk cari ketam takut habis..
tulah perasan cm ramai org je kan...tp sbb cina ramai balik kg, care4 sunyi sepi je..
lengang betul KL lastweek...suka sangatsangat..oklah.back to cerita..
mule nye nk cari ketam saje..tp i ni kalau dah ke pasar uolls tahu,sume benda i nk beli.geram tgk ikan,udang,sotong,ayam dan sayursayur segar..atlast sume i rembat..u mcm tu jugak x??
sesampai midvalley, tanpe brekfast.
ani: kite mkn dulu lah
i :eh, nnt lah pas beli brg baru mkn.
ani:ok lah..
masuk2 care4 trus g amik troli, sengih2 tengok ketam..trus suruh ani amik..i tolak troli saje.
hah tgk!!bkn ketam saje..kan dah ckp sume nk beli..udang sotong ikan ayam sume saya nk..hamik!!rajin xrajin je lah try mcm2 resepi..
tgk sana tgk sini..rase troli dh penuh tu..baru beringat nk stop..
Ketam masak lemak cili api..cume santan tu je lah xdpt yg fresh,just pakai santan kotak..nasib rase dier xlari mcm mak i masak..eheh..perasan!
i masak 3 ekor..ketam tu i belah dua..so total 6.mknenye sorang mkn 3 bhgian..
ok lah..mari tgk hasil nye..
pis ni yg belum msk lg, cantik ani pilih,besar,sederhana n kecik..hihi
yg ni dah siap msak....
ah!tetibe lapar lg..
ok ni resipi i aka resipi yg mak i masak..
bahanA:
ketam
santan (letak ikut suke nk pekat..i gune stgh kotak santan ayam brand) dicampur ckit air
bahanB:di tumbuk
halia (agak2 je..i letak lebih kurang 1stgh inci)
kunyit (agak2 jugak..dlm 1inci)
bawang merah besar ( 1biji sederhana kecik)
bawang putih (2biji)
cili (ikut nk pedas mane.i letak 10btg)
KESEMUA BHN B DI ATAS DITUMBUK YE..
serai (2 batang dititik)
cara masak:
panaskan minyak dlm periuk, masukkan kesemua bhn yg ditumbuk termasuk serai yg dititik, letak garam secukup rase..samapi naik bau
then, masukkan sedikit santan.jgn msuk semua dulu. baru msukkan ketam.kacau sampai ketam bertukar merah..
baru masuk semua santan..dan air asam...agak2 ketam dah msak baru leh matikan api..
ok...slmt mencube..
p/s :next entry i akan update pasal tudung aidijuma...
Apa Kak Di rasa bila mula-mula pakai tudung?
10 hours ago
sedapnya.. :) ieja pon buat gulai ketam last week.. hee
ReplyDeleteHee...sama plak ek..
ReplyDelete