Monday, November 11, 2013

RESIPI: PUDING TRIFLE YANG MUDAH

As salam,

Lama sudah tak update blog.Terabai dah.Tapi rajin je baca blog orang.hehe.
Kali ni dengan baik hati nak share satu resipi yang simple dan mudah sekali.Resipi campak2 katanya.
Bahan mesti nak kena complete ok.

oK Lets..

 Bahan-bahan:-
Swiss roll cake, tepung castard, jelly kristal(brand NONA),Buah-buahan coctail,
susu cair,jem strawbery,air,gula.buah-buahan segar penambah hiasan.


Step1: Potong kek(ketebalan bergantung pd anda)jgn tebal sgt.dlm 1" ok lah. Then susun2 sepeti pic di atas.
Pastikan jangan ada lubang .Kalau ade lubang sila pepandai amik kek lebihan then selit2. Then dah agak penuh.tekan2 sikit ye kek itu.bagi mampat. Lepas itu.nak bagi moist sikit cake itu. Amik air jus buah coctail dlm tin tu(buah dan air diasingkan ye) siram2 sikit cake tu.jgn ko syok letak bebyk ye.agak2 lembap2 sikit jd ler.(Ni option.nak buat boleh xbuat pun boleh).



Step2:(optional-nak letak boleh tak letak pun boleh)-iolss letak jer
Sapu jem strawbery atas kek itu.sape nipis2 ye.kang manis sgt.xlalu kang nk mkn.

Step3: sukat tepung castard 3 scoop sudu seperti pic atas.scoop je penuh2 ye.

Step 4: letak 1 tin susu cair+1 tin air(sukat pakai tin susu tu jer) dan letak 3 sudu rata gula(maksudnya jangan scoop penuh2.) . WARNING!jgn letak gule bebyk.sbb cake dah manis.jem manis.biar castard ala2 manis2 buah org kata.Dan masak ats dapur.dgn api kecil ye.

Step 5:Dah masak, letak  lah semua nya ats kek tadi.dan rata kan. Dan biarkan seketika sehingga beku(beku bermaksud bukan masukkan dlm freezer ye.biarkan je mmg castard ni mudah beku.

Step 6:Dah beku castard tadi.WARNING!pastikan betul2 dah beku ye. Barulah tabur buah2an +buah coctail ye.WARNING!jgn letak air coctail tu sekali.tadi dah bgtau kt ats.asingkan air ngan buah.Tekan manja2 lah sikit buah tu bg mampat.


Step 7: ambil sekotak kristal jelly.Ikut je step kat belakang kotak itu.dan masak ats dapur dgn api kecil.agak2 dah dah masak*read beku ala2 sumi ..siram atas buah2an itu tadi.biarkan lah beku.
Dan jadilah seprti pic di bawah ini.
.
.
.
.
.
.TADA....
dah siap.jadi lah seperti ini..boleh lah masukkan dalam peti.makan sejuk2 sedap..Boleh nak makan ngna creamer(ada jual di pasar raya dlm kotak kecil macam kotak santan segera tu).atau creamcheese yg jenis spray tu.lebih kurang ler..

pandangan tepi.abaikan background..hihi

Ok..itu saja resipi dr chef ayu untuk hari ini ye. Selamat mencuba.

23 comments:

  1. Bestnya. Nampak sedap ada warna hijau kiwi tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq.tu accessories tambahan sbnrnya.nk nmpk tak kosong sgt.

      Delete
  2. Terima kasih ye... Akak sedang cuba buat ni

    ReplyDelete
  3. Sy cube buat kak tpi kastad tu tak beku beku pun . kene tmbah tpung jagung ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu tambah..dan castard untuk trifle adalah tidak perlu beku keras.

      Delete
  4. sy try buat smlm, 1st time cuba.. alhamdulillah jd..
    tnx kak.. sdp sgt2! 😍

    ReplyDelete
  5. baru nk try..hopefully jadi.. thanks 4 d recipe :)

    ReplyDelete
  6. Ni makan anggaran utk berapa orang?

    ReplyDelete
  7. kalau tak masukan dalam petiu boleh?

    ReplyDelete
  8. kalau agar2 tu gantikan dadih boleh ke?

    ReplyDelete
  9. Agar2 xperlu masukkan gula? Tak penah guna agar2 jelly..biasa agar2 tali tu je.. kena letak gula ;) sy budak br belajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. kristal jelly dah mmg manis...just letak air je..
      ikut step di belakng kotak tau

      Delete
  10. Alhamdulillah saya buat ikut step tu dan menjadi..

    ReplyDelete